Tips

Tip voor eelt aan de voeten: Eelt kan pijnlijk zijn, vooral bij een droge huid. Smeer daarom de voeten dagelijks in met een vettige crème.

Tip voor nagels knippen: Knip de teennagels zoveel mogelijk recht af. Dit kan het ingroeien van de hoekjes voorkomen. Is het nagelhoekje al ingegroeid, dan niet schuin afknippen, maar een professionele voetverzorger bezoeken.

Tip voor vrouwen die in de zomer graag hun teennagels met een kleurtje lakken: Lak eerst een kleurloos laagje, en dan pas het kleurtje. Zo voorkom je dat de poreuze nagelplaat de kleurstof absorbeert, waardoor de nagelplaat op den duur gelig van kleur zou worden.

Tip voor iedereen met ‘gevoelige’ voeten, zoals sporters, diabeten, reuma patiënten, personen met likdoorns op de tenen. Doe uw sokken of panty’s binnenste buiten aan. Hierdoor kan het naadje of randje geen pijn meer veroorzaken.

Tip: Meng het sap van een citroen met twee eetlepels olijfolie en twee lepels zeezout en masseer er uw voeten mee. Goed voor een zachte, soepele huid en perfect schone nagels.

Tip bij het kopen van schoenen: Voor extra controle van de juiste lengte-breedte maat: Ga rechtop met blote voeten op een stuk karton staan en laat iemand de omtrek van de voeten tekenen. Knip de vormen uit en gebruik ze om in de schoenen te passen. Wees kritisch: te kort, te breed, te lang, te smal? Het moet ‘goed’ zitten… Deze tip is ook nuttig bij het kopen van schoenen voor kleine kinderen.

Tip voor het helpen voorkomen of genezen van schimmelinfektie tussen de tenen. Na het baden en drogen van uw lichaam kunt u met tissue- of keukenrolpapier een opgerolde (niet te dikke) streng maken en deze tussen de tenen door ‘vlechten’. Na het aankleden verwijderen. De streng heeft dan het achtergebleven vocht opgezogen. Hierdoor wordt de huid tussen de tenen beter droog. En dat helpt mee dat de schimmelinfektie minder kans krijgt.

Tip als u dikke nagels heeft die moeilijk te knippen zijn: In plaats van eens per drie weken de nagels proberen te knippen na in bad te zijn geweest (om de nagels wat zachter te maken), kunt u beter de nagels eens per week bijvijlen.

Tip als u alles al doet om zweetvoeten ‘aan te pakken’: probeer eens om minder koffie, alcohol en scherpe kruiden te nuttigen. Deze producten kunnen de zweetklieren stimuleren.

Tip: Moeite met het knippen van de nagels doordat ze scheuren of snel afbreken tijdens het knippen? Vijl de nagels regelmatig op de bovenplaat zodat ze dunner worden. Vijl ze korter in plaats van te knippen. Wilt u ze toch liever knippen, doe dat dan met kleine ‘hapjes’ en niet de hele nagel ineens.

Voorkomen is beter dan genezen

Tip: Heeft u een beroep waarbij u op rubberlaarzen moet lopen? Gebruik dan een gezonde, zachte inlegzool. Laarzen geven geen steun, ventileren niet en het voetbed stelt niet veel voor. Een voetbed in de vorm van een inlegzool kan daarom veel problemen voorkomen, zoals likdoorns, blaren, eelt en eeltkloven. Soms zelfs voet-, enkel- en knieklachten.

Tip Als u last hebt van een dreigende ingegroeide nagel, dat wil zeggen een pijnlijke en rode nagelrand, druppel dan dagelijks Betadine. Ook tweemaal daags de voet even in een badje met zout oplossing, liefst zeezout. Gaat het niet over, bezoek dan de voetverzorger.

Tip bij lange wandeltochten zoals de Vierdaagse bijvoorbeeld. Blaren zijn een veel voorkomend verschijnsel. Probeer eens Compeed blaarpleisters preventief te gebruiken. Dus van te voren aanbrengen op de plaats waar u een blaar kunt verwachten.

Tip als je steunzolen in je sandalen wilt dragen: vermijdt loszittende steunzolen met behulp van strookjes klitteband, vastgemaakt op de onderkant van de steunzool en de bodem van de sandaal ter plekke van de holte van de voet…

Tip: Zijn uw nagels brokkelig en hard? Smeer ze ’s avonds in met olie. Slaolie, amandelolie of nagelvoedende olie.

Tip Bent u eindelijk van uw schimmelinfectie af? Ga dan nooit zonder uw eigen badslippers naar een sauna, zwembad, vakantiehuisjes (douches) en hotel (douches) e.d. Hiermee kunt u nieuwe schimmelinfecties voorkomen.